Регистрация торговой марки в Киеве по доступной цене
Центр правового консалтингу
Open/Close Menu Юридическая фирма ЦПК Киев
регистрация тм киев

За загальним правилом знак для товарів і послуг (іншими словами торгова марка) є об’єктом права інтелектуальної власності, і, відповідно, права на нього охороняються згідно із законом.

Торгова марка – це юридична категорія, яка використовується виключно в комерційних цілях, і призначена для ідентифікації певних товарів/послуг з конкретним виробником, і створення у споживача суб’єктивного ставлення до них – відмінного від сприйняття аналогічних товарів/послуг, представлених на ринку іншими виробниками.

Категорично не рекомендується використовувати розроблену (створену, придуману) торгову марку в комерційній діяльності без її належного оформлення в установленому порядку, тобто оминаючи таку процедуру, як реєстрація торгової марки і отримання відповідного свідоцтва. Невиконання цієї рекомендації може мати для її користувача різні негативні юридичні наслідки, у тому числі і втрату права її використання.

Тому процедура реєстрації торгової марки – це без перебільшення обов’язкова технічна процедура, що має юридичні наслідки, якою ніяк не можна нехтувати, якщо у вас є намір отримати повноцінну правову охорону на знак для товарів і послуг, як на об’єкт права інтелектуальної власності.

Отже, Ви вирішили, що прийшов час зареєструвати торгову марку, але не впевнені, чи зможете самостійно зробити це правильно.

На наш погляд, краще щоб цією процедурою займався зовнішній консультант (спеціаліст). Разом із тим ми не виключаємо можливість самостійної реєстрації торгової марки.

Щоб Вам було простіше прийняти рішення, проаналізуємо основні дії, які необхідно здійснити у ході такої процедури. Тоді Ви зможете оцінити, чи впораєтеся самостійно або все ж Вам потрібна допомога профільного фахівця.

На нашу думку, сама по собі процедура реєстрації знака для товарів і послуг та отримання відповідного свідоцтва не складна, але вона вимагає здійснення певних дій, які не вийде провести без спеціальних знань.

Здійсніть п’ять кроків і Ви правовласник на свою торгову марку, і не має значення, здійснюєте Ви таку процедуру, як реєстрація торгової марки самостійно або скористалися допомогою консультанта.

З яких етапів складається процедура реєстрації торгової марки в Україні?

Перший крок – це визначення зовнішнього вигляду Вашої торгової марки (знака для товарів і послуг). Згідно із встановленими вимогами закону для торгової марки можуть бути використані будь-яке позначення у буквеній, словесній, цифровій, образотворчій або кольоровій формі, або їх різні комбінації. При цьому особливу увагу необхідно звертати на транслітерацію знака для товарів і послуг, в тому випадку якщо в ньому використовуються літерні або словесні позначення.

Другий крок – це правильне визначення згідно із Міжнародним класифікатором товарів і послуг (остання редакція якого доступна на сайті Укрпатенту) тих класів товарів або послуг, до яких будуть належати товари/послуги, які планується випускати із використанням Вашої торгової марки.

Оскільки правова охорона торгової марки забезпечується виключно в тих класах товарів або послуг, які вказані її правовласником в заявці на її реєстрацію, то не можна допустити помилку або неточність при виборі таких класів. Інакше доцільність реєстрації торгової марки буде сумнівною, тому що, не маючи правової охорони у необхідному класі товарів або послуг, Ви не зможете заборонити третім особам використовувати торгову марку без Вашого дозволу.

Крок третій – перевірка (попередній пошук, який, зазвичай, проводиться з використанням бази даних на сайті Укрпатенту) на наявність вже зареєстрованих схожих (подібних) торгових марок або поданих заяв на реєстрацію таких знаків для товарів і послуг в тих класах товарів або послуг, які Ви визначили, як пріоритетні для правової охорони своєї торгової марки.

За загальним правилом не можна щоб була присутня схожість в торгових марках, яка викликає змішання при їх сприйнятті і не дозволяє споживачу відрізняти їх один від одного, з урахуванням їх подібності та використання в аналогічних сферах діяльності.

Тому наявність вже зареєстрованого знака для товарів і послуг або поданої заявки на його отримання в тих класах товарів або послуг, в яких і Ви плануєте отримати правову охорону, в тому випадку, якщо присутній схожість в торгових марках, може створити реальну перешкоду для реєстрації Вашої торгової марки.

Якщо Ви вирішили скористатися допомогою фахівця, то при реєстрації торгової марки вартість такої послуги починається, як правило, від 1000 гривень і її остаточна ціна залежить від таких факторів, як вид торгової марки, кількість класів та інших додаткових критеріїв проведення попереднього пошуку.

Крок четвертий – заповнення за встановленою формою заявки на реєстрацію торгової марки, сплата збору за подачу заявки (його сума залежить від кількості обраних класів товарів або послуг, наявності кольорової гами в торговій марці, зокрема, 1000 гривень за кожен клас, вказаний в заявці, і 500 гривень, у разі реєстрації кольорової торгової марки) і подача зазначених документів на реєстрацію в Укрпатент.

Процедура реєстрації торгової марки в Україні проводиться Укрпатентом без участі заявника і, як правило, триває, не менше 12 місяців з моменту подачі заявки, оскільки вимагає проведення експертизи заявки (формальної і кваліфікаційної). Цей термін можна офіційно скоротити приблизно до 4-5 місяців, якщо скористатися послугою Українського центру іноватики та патентно-інформаційних послуг, пов’язаної із прискоренням проведення експертизи заявки. Вартість такої послуги при реєстрації торгової марки визначається самим центром і залежить від багатьох факторів.

На адресу, вказану у заявці, у ході проведення експертизи торгової марки, заявнику можуть приходити запити від виконавця експертизи. На такі листи необхідно відповідати в терміни, зазначені в цих листах.

Якщо у процесі проведення експертизи Укрпатентом не виявлено правовласників або користувачів із пріоритетом, чиї права можуть бути порушені, то ним приймається позитивне рішення про реєстрацію Вашої торгової марки, про що Вас повідомлять відповідним листом.

Крок п’ятий – сплата державного мита за видачу свідоцтва на торгову марку (її розмір залежить від резидентності особи, яка є правовласником торгової марки, – резидент або нерезидент) і збір за публікацію про видачу свідоцтва на торгову марку (його розмір залежить від кількості обраних класів товарів або послуг, наявності колірної гами в торговій марці) і надання підтвердження здійснення такої оплати в Укрпатент.

Після чого Укрпатентом оформлюється свідоцтво на товарний знак, яке відправляється заявнику поштою на адресу, вказану у заявці, як адреса для листування.

________________________________________

Вартість реєстрації торгової марки.

Вартість реєстрації у зовнішнього юридичного консультанта

_______________________________________

Отже, Ви вже знаєте, що собою являє процедура реєстрації знака на товари і послуги, і можете зробити вибір, здійснити реєстрацію торгової марки в Україні самостійно або сплатити зовнішньому консультанту орієнтовно від 3000 – 5000 гривень за надання юридичних послуг із супроводу цієї процедури. При цьому витрати на сплату обов’язкових зборів і державних мит, проведення попереднього пошуку, прискорення проведення експертиз, розмір яких залежить від ряду факторів, оплачуються замовником окремо.

ВЛАДИСЛАВ Золкін, юрист ЮФ «Центр правового консалтингу»


Хотите запустить свой startup проект?

Защитите свою идею


Иные публикации по указанной тематике на нашем сайте

Торговые марки. Регистрация

Юридическое сопровождение START-UP

Юридическое сопровождение интернет магазинов

Защита авторских прав на программное обеспечение и сайты

ООО "Центр правового консалтинга". ® ЦПК. 2005-2019. Все исключительные права на весь материал, размещенный на сайте, принадлежат ООО " Центр правового консалтинга ". Размещение материалов сайта на других площадках допускается исключительно при указании прямой видимой ссылки на первоисточник.

Pacta Sunt Servanda